• +36/70/2137387
  • info@szulokikoto.hu
Blog
Támogatás szülőknek

Támogatás szülőknek

Aggódsz a gyermeked fejlődése miatt? Nem tudod, mit kellene tenned, hogy a gyermeked boldog, kiegyensúlyozott és sikeres legyen? Aggaszt, hogy megbélyegezhetik és hátrányt szenvedhet emiatt az oktatásban? Senki sem tudja, hogyan is kellene bánni vele?

A gyermekedért való tehetetlen aggodalom talán az egyik legnyomasztóbb érzés a világon! Látod, hogy valami nem stimmel vele, de nem tudod, hogyan segíthetnél! Bármit teszel, úgy érzed nem lesz tőle jobb a helyzet! Nincs senki, aki meg tudná mondani igazából, mi van a gyermekeddel és hogyan lehet rajta segíteni. A szakemberek, akikhez eddig fordultál csak maszatoltak, mindegyikük mást mondott és számodra is elfogadható megoldást egyikük sem tudott javasolni. Te pedig egyre kétségbeesettebb vagy, mert látod, hogy a gyermeked szenved. Az aggodalom egyre inkább megbénít, mert bármihez fogsz, bármit próbálsz, semmitől nem lesz igazán jobb a helyzet. Ahogy egyre jobban kétségbe esel, úgy tölti ki egyre inkább minden gondolatodat a gyermeked jövőjéért való aggodalom és szorul egyre inkább háttérbe minden más az életedben.

Könnyen lehet, hogy egy ideje már a barátaiddal sem tudsz másról beszélni, hiszen érthető módon ez tölti ki a mindennapjaidat. Néha talán megfordul a fejedben, hogy a hozzád közelállók meddig fogják ezt bírni? Meddig tudnak majd együttérzőek, támogatóak lenni? Meddig maradnak melletted, ha ez így folytatódik tovább?!

Úgy érezheted ördögi körbe kerültél, amiből nincs kiút: jogosan aggódsz a gyermekedért, érthető módon igyekszel mindent megtenni, hogy neki jobb legyen. Ez azonban felemészti minden energiádat, teljesen lefoglalja az elméd és lassan kitölti minden, de tényleg minden idődet. Ettől egyre fáradtabb vagy. A munka sem megy már úgy, mint régen. Ki tudja, a munkahelyeden mikor veszik ezt észre?! A főnököd meddig lesz majd elnéző? A fáradságod egy érzelmi kifáradás. Se a párodra, se a barátidra nem tudsz úgy figyelni, mint régen, mert minden erődet az köti le, hogy megoldást találj a gyermeked problémájára!

Ahogy egyre jobban elfáradsz, kapcsolataid lassan beszűkülnek, a gyermekedre is egyre kevesebb türelmed és energiád maradhat. Hiába próbálsz megtenni mindent, ez a minden egyre kevesebb, mert fogy az erőd és fogynak az eddig még kihasználatlan lehetőségek!

Ismerős helyzet?

Nekem igen. Tapasztaltam ezt több mint 18 év fejlesztő munkája során a hozzám segítségért forduló szülőknél és megtapasztaltam saját magamon is az elmúlt években a gyermekem problémájával kapcsolatban! Éreztem a saját bőrömön is milyen az, amikor a minden sem elég, hogy jobb legyen neki. Milyen az, amikor az erős aggodalomtól szinte megbénul a gondolkodásom és úgy érzem, bármit teszek, az csak ront a helyzeten. Milyen könnyű haragudni a páromra, hogy miért nem csinál valamit! Milyen könnyű haragudni saját magamra, hogy miért nem csinálok már valami értelmeset! Milyen nehéz a munkára koncentrálni, amikor az jár a fejemben egész nap, vajon hogy van az én kicsi lányom! Milyen érzés este úgy lefeküdni, hogy az elalvás előtti utolsó gondolatom az, hogy vajon holnap jobban lesz, vagy rosszabbul?!

Több mint 1000 órányi önismereti élmény. 30 év lelki segítségnyújtásban szerzett tapasztalat. 18 év egyéni fejlesztéssel töltött pedagógiai fejlesztőmunka. Több tucatnyi szakkönyv elolvasása. Tanfolyamok és továbbképzések sora. Ez mind nem volt ahhoz elég, hogy rögtön megtaláljam a kiutat a saját szorult helyzetemből! Több évnyi keresgélés és kísérletezés és több segítő szakember felkereséséhez volt rá szükségem, hogy ráleljek a megoldásra, hogyan szabadulhatnék meg a bénító aggodalmamtól, hogy végre reálisan látva és felmérve a helyzetet a lehető legjobb támogatást tudjam nyújtani gyermekemnek. Ettől a gyermekem problémája nem oldódott meg varázsütésre. Csak végre elindult a fejlődés, a változás útján úgy, hogy ezt most már én is képes vagyok észrevenni és valóban segíteni. Visszakaptam az erőmet, a hitemet önmagamban. Elkezdtem képessé válni arra, hogy higgyek a gyermekemben, az erejében, a változásra való képességében. Képessé váltam felismerni mi az, amivel tényleg segítek és mi az, amivel csak rontok a helyzeten. Hosszú küzdelem volt. Nem mondom, hogy az aggodalmam teljesen eltűnt. Nem tűnt el, de többé már nem képes megbénítani!

Felismertem, hogy a bénító aggodalom, a mélyén megbúvó erős szorongás nem mást, mint egy kondicionálódott érzelem. Mint ilyen felismerhető, megszelídíthető, felülírható! Kitapostam előre az utat, hogy neked már ne kelljen évtizedes tapasztalatot szerezned, könyvek garmadáját elolvasnod, segítő módszerek tucatjait megismerned, hogy kiutat találj!

Nem csoda, hogy eddig nem tudtad, mit tudnál tenni, hiszen nem is volt honnan megtudnod! A kérdés az, most hogy tudod, hogy van segítség, mit szándékozol tenni? Ha felismerted, hogy külső segítség nélkül nem tudsz boldogulni és készen állsz tenni egy nagy lépést a gyermeked és saját magad érdekében keress engem egy ingyenes 30-45 perces konzultációért! Ez a konzultáció akkor is nagyon hasznos lehet, ha a végén úgy döntünk, nem a velem való együttműködés hozza most meg számodra a sikert. Egy tisztább képet kapsz közben saját magadról, a félelmeid, szorongásaid, aggodalmaid működéséről. Felismerheted, hogy miben akadályoznak a kondicionálódott érzelmeid és megláthatod a kiút felé vezető következő lépést!

Ha még nem állsz készen a konzultációra, de szeretnél minél több segítséget kapni, szeretettel várlak a Facebook csoportomban, melyet kifejezetten az aggódó szülőknek hoztam létre!

A csoportba egy kérdőív pontos kitöltése után tudlak felvenni. A csoportot kifejezetten a gyermekük miatti bénító aggodalmat átélő szülők támogatására hoztam létre. Szándékaim szerint egy biztonságos, támogató környezet, melyben nincs helye egymás bántásának, személyeskedésnek, fölényeskedésnek, kioktatásnak. Csak akkor jelentkezz a csoportba, ha készen állsz a segítő elfogadás légkörére! A csoportszabályok megszegőit figyelmeztetés nélkül kizárom a csoportból! Bízhatsz benne, hogy itt biztonságban leszel!